Bij uno form is het idee om een verschil te maken voor het milieu niets nieuws. Het is al lang een aandachtspunt, en we zijn voortdurend op zoek naar manieren om ons milieuprofiel nog te verbeteren. Een van de belangrijkste manieren om bij te dragen aan het overdragen van een evenwichtige planeet aan de volgende generaties, is het creëren van keukenklassiekers die tientallen jaren meegaan en die met de tijd alleen maar mooier worden.
Toen Arne Munch in 1968 in zijn kelder in Kongens Lyngby ging zitten om de originele uno form Classic-keuken te ontwerpen, sloot hij zich aan bij een trotse Deense traditie waarin vakmanschap, design en functie hand in hand gaan.
Deze traditie is ontstaan bij iconische Deense architecten en ontwerpers zoals Arne Jacobsen, Hans J. Wegner, Poul Kjærholm en Finn Juhl toen zij reeds enkele jaren deze klassieke ontwerpen creëerden. Tegenwoordig wordt dat tijdperk de gouden eeuw van Deens design genoemd.
Ondanks hun verschillen in expressie, hebben deze designklassiekers een gemeenschappelijke kern: het is tijdloos kwaliteitsmeubilair dat in termen van expressie, vakmanschap en functie decennialang is gebruikt – en van generatie op generatie is geliefd. Velen hebben bovendien een erfstuk dat na jaren van gebruik alleen maar mooier en waardevoller is geworden.
Met deze kennis in het achterhoofd en met een visie om een keuken te creëren die meer neigt naar een meubelstuk dan naar de traditionele keukens uit die tijd, ontwikkelde Arne Munch de uno form Classic. Met zijn minimalistische en functionele ontwerp, was de uno form Classic bij lancering heel buitengewoon.
Vandaag de dag is het een klassieker die generaties lang meegaat, omdat het voortbouwt op de productiefilosofie van Deens kwaliteitsmeubilair, net zoals de latere keukenseries van uno form.
Bij uno form geloven we dat dit de beste manier is om bij te dragen aan het behoud van grondstoffen en het doorgeven van een evenwichtige planeet aan toekomstige generaties. Want aan het vervangen van een keuken zijn altijd kosten voor het milieu verbonden. Deze kost u echter beperken door te investeren in een keuken die u niet wilt of hoeft te vervangen.
Bij uno form zien we dit wanneer we worden benaderd door voormalige klanten of mensen die net een huis hebben gekocht. Zij willen ons hun uno form keuken laten zien die na 50 jaar in gebruik gracieus verouderd is, waardoor die voor de eigenaren alleen maar aantrekkelijker wordt.
Als we het bij uno form dus over duurzaamheid hebben, richten we ons natuurlijk op het gebruik van duurzame grondstoffen, het optimaliseren van de productie en het verminderen van onze impact op het milieu. Maar bovenal willen wij keukens maken waar kopers tientallen jaren plezier van hebben en die nieuwe generaties huiseigenaren graag behouden. Dat noemen wij duurzaamheid op lange termijn.
Peter en Marie-Louise hebben de oorspronkelijke architectonische kenmerken van de villa uit 1971 overgenomen en de originele ambachtelijke uno form-keuken geüpdatet om de architectuur van die tijd goed zichtbaar te maken.
Een uno form keuken is voornamelijk gemaakt van hout. Dat biedt zonder meer de mooiste uitstraling en de beste kwaliteit, en bovendien is hout CO2-neutraal. Dat komt deels doordat hout een hernieuwbare hulpbron is die groeit op zonnestralen en CO2 uit de lucht. Hout haalt CO2 uit de lucht en slaat het op, en in vergelijking met andere grondstoffen heeft hout minder energie nodig om gewonnen en verwerkt te worden. Hout uit duurzame bosbouw is namelijk de meest milieu- en klimaatvriendelijke grondstof ter wereld.
uno form gebruikt alleen hout uit duurzame bosbouw dat valt onder de EU-houtverordening en voornamelijk afkomstig is uit Europa. Een groot deel van het hout is gecertificeerd. De certificeringen garanderen dat het hout afkomstig is uit duurzame bosbouw, waarbij niet meer hout wordt gekapt dan het bos kan reproduceren, dat de fauna wordt beschermd en dat werknemers onder fatsoenlijke omstandigheden werkzaam zijn.
Wij sorteren en selecteren met de hand fineer met de beste kwaliteit uit de beste gebieden in Europa. Het lichte eikenfineer komt voor op de kalkrijke bodems van Zuid-Duitsland en Frankrijk, in bergachtige gebieden waar het langzaam heeft kunnen groeien. Het massieve hout kopen wij al meer dan 20 jaar bij een familiezagerij in Duitsland die op de hoogte is van onze compromisloze benadering van kwaliteit.
Wij zijn al vele jaren ambassadeurs van het gezamenlijke informatieproject træ.dk van de houtsector, dat zich inzet voor de bewustwording van de voordelen van het gebruik van hout en voor de verspreiding van een duurzame houtproductie.
Bij een duurzame productie moet er ook rekening worden gehouden met vervoer, chemie, mensenrechten en corruptiebestrijding. Daarom hebben wij ook een duurzaamheidsstrategie ontwikkeld en het Global Compact van de VN ondertekend, een strategisch initiatief voor bedrijven die zich inzetten voor een betere wereld voor planten, dieren en mensen.
Dit betekent bijvoorbeeld dat alle leveranciers van uno form een Code of Conduct moeten ondertekenen, waarin staat beschreven aan welke eisen moet worden voldaan op het gebied van sociale, ethische en ecologische normen.
Wij werken doelbewust met de volgende duurzameontwikkelingsdoelen (SDG's) van de VN:
U kunt het duurzaamheidsrapport van Nobia hier downloaden.
Net zoals uno form ernaar streeft de grote wereld beter te maken, zetten wij ons ook in om de kleine wereld in onze woningen beter te maken. uno form is lid van de Deense etikettering voor binnenluchtkwaliteit, een vrijwillige etiketteringsregeling die eisen stelt aan producten in de gebruiksfase en betrekking heeft op de gevolgen ervan op de binnenluchtkwaliteit. Dit betekent dat wanneer u een keuken van uno form koopt, u de garantie hebt dat alle materialen zijn getest op de uitstoot van chemische stoffen en geuren, en dat ze niet schadelijk zijn voor de binnenluchtkwaliteit of voor onze gezondheid en ons welzijn.